انواع خنک کنندههای مخصوص بازی
راهنمای خرید فن سیستم گیمینگ
خنک کننده سیستم گیمینگ یکی از مهم ترین اجزای یک کامپیوتر گیمینگ محسوب می شود. همزمان که بازیهای کامپیوتری سنگینتر و باکیفیتتر میشوند، در کنار گرما و هیجان بازی، حرارت سیستم ما را هم بالاتر میبرند. اینجاست که اهمیت نصب یک سیستم کولینگ قدرتمند مشخص شده و در نبود آن اتفاقات ناخوشایندی برای کامپیوتر رُخ میدهد!
داغ شدن سیستم علاوه بر تاثیرات لحظهای مثل کند شدن و اختلال در روند بازی، تاثیرات تدریجی همچون کاهش عمر قطعات و حتی خرابی و سوختن آنها برجا میگذارد. پس با نصب خنک کننده قدرتمند برای سیستم گیمینگ نه فقط تجربه خود را از بازی ارتقاء میدهید، که سلامت کیس مخصوص بازی خود را نیز تضمین میکنید.
اما چگونه سیستم کولینگ مناسب با نیاز خود را تشخیص دهیم؟ در ادامه دیجیبینو شما را با انواع خنک کنندههای مخصوص بازی کامپیوتری آشنا نموده و راهنمایی برای خرید فن کامپیوتر گیمینگ در اختیارتان میگذارد؛ تا انتها ما را همراهی کنید.
کاربرد خنک کننده در سیستم گیمینگ
کامپیوتر یک وسیله الکتریکی است که برای راه افتادن برق را به مصرف رسانده و گرما تولید میکند. در شرایط عادی با ایجاد مسیر مناسب برای گردش هوا در محفظه کیس، افزایش دما کنترل میشود اما وقتی فرآیند پیچیدهای مثل یک بازی سنگین در حال اجراست، دما بیش از انتظار بالا میرود و دیگر نمیتوان به انتقال گرما از طریق چند دریچه هوا امید بست!
اینجاست که مکانیزم سیستم خنک کننده وارد عمل شده و دمای سیستم را مدیریت میکند. تمام کیسهای امروزی به یک یا چند فن مجهز هستند؛ حتی گاهی قطعات مهم مثل سیپییو و یا پردازنده گرافیکی فن اختصاصی خود را دارند که وظیفه کنترل دمای همان قطعه را بر عهده دارد.
شاخصی که برای تعریف میزان گرمای تولیدی در کامپیوتر استفاده میشود را TDP یا Thermal Design Power مینامند که توسط کمپانیهای تولید کننده قطعات به شکل یک عدد روی محصول درج میشود. این شاخص هنگام خرید سیستم خنک کننده برای سیستم گیمینگ به کارتان میآید؛ وقتی بدانید قطعات پرمصرف سیستم همچون CPU چه میزان گرما تولید میکنند، کارتان در خرید سیستم خنک کننده مخصوص بازی آسانتر میشود.
انواع خنک کننده در سیستمهای گیمینگ
فن گیمینگ قطعهای ضروری برای کیس مناسب بازی است که باید متناسب با سختافزارِ اسمبل شده در آن تعریف شود. امروز در بازار تنوع بالایی از این محصول را پیدا میکنید که اگر تخصص کافی نداشته باشید شما را حسابی سردرگم میکنند.
البته جای نگرانی نیست چون ما در انتخاب به شما کمک میکنیم؛ توجه داشته باشید که کولرها با تکنولوژیهای مختلفی عرضه میشوند و از رویکردهای متفاوتی برای خنک کردن کامپیوتر بهره میبرند. در ادامه تکنولوژیهایی که فن مخصوص کیس گیمینگ با آن دمای سیستم را تعدیل میکند شرح میدهیم اما اجازه دهید قبل از آن بررسی کنیم که در یک کامپیوتر چند نوع فن یا خنک کننده وجود دارد؟
فن کیس
شناخته شدهترین نوع خنک کننده در یک سیستم، فن کیس است که در همهی کامپیوترها وجود دارد. این فنها معمولا مربعی شکل هستند و برای جریان پیدا کردن هوا درون محفظه کیس استفاده میشوند.
سیستمهای پایین رده تنها به یک فن کیس مجهزند که البته به تنهایی از پس کنترل دمای آنها برمیآید. در یک کیس گیمینگ، فن کیس با کشاندن هوای تازه به درون محفظه و ایجاد جریان هوا، فنهای داخلی قطعات را (در صورت وجود) تغذیه کرده و هوای تازه در اختیار آنها قرار میدهد.
فن سیپییو
یکی از مهمترین منابع تولید گرما در کیس گیمینگ، CPU یا پردازنده مرکزی است که برای اطمینان از عملکرد آن، در کنار فن کیس از یک فن اضافی کمک گرفته میشود. فن سیپییو در سیستم گیمینگ روی خود قطعه نصب میشود و قطری حدود 80 تا 140 میلیمتر دارد.
فن CPU روی سینک حرارتی خود آن نصب شده و باید با نوع پردازنده همخوانی داشته باشد. توجه داشته باشید که برخی فنهای سیپییو استاندارد نبوده و در صورت خرابی چارهای جز تعویض کل هیت سینک و فن نخواهید داشت.
فن کارت گرافیک
علاوهبر CPU گرمای تولید شده توسط واحد پردازنده گرافیکی هم محسوس است، خصوصا در سیستمهای گیمینگ حرفهای که به گرافیک قدرتمندی مجهز هستند این افزایش دما بیشتر اتفاق میافتد و اگر کنترل نشود، عملکرد سیستم و دوام آن را به مخاطره میاندازد!
فن GPU نوعی فن داخلی است که به کارت گرافیک متصل میشود و قطری بین 80 تا 120 میلیمتر دارد. گرمای بالای این پردازنده حین بازی باعث میشود برخی سیستمهای گیمینگ به 2 یا 3 خنک کننده جیپییو مجهز باشند تا دما بهخوبی کنترل شود.
فن اسلات توسعه
در یک سیستم گیمینگ علاوه بر GPU کارتهای توسعه دیگری نیز وجود دارند که در صورت نصب روی سیستم به خنک کننده اختصاصی خود نیاز پیدا میکنند. بهطورمثال کارت شبکه، کارتهای ذخیرهسازی، کارتهای ورودی و خروجی، کارت صدا و غیره که بسته به فعالیت سیستم حرارت بالایی تولید میکنند، به فن اسلات توسعه مجهز میشوند. البته نوع فن ها در سیستم های به روز منسوخ شده اند زیرا کیس های جدید همگی مجهز به فن های داخلی می باشند.
این فن ها درسیستم هایی که کیس آنها مجهز به سیستم خنک کننده نمی باشد کاربرد دارند.
فن منبع تغذیه
منبع تغذیه در سیستم گیمینگ باید همیشه خنک نگه داشته شود چراکه تمامی انرژی مورد نیاز سیستم را تامین میکند و داغ شدن آن اتفاقات ناخوشایندی را رقم میزند. در سیستمهای حرفهای مثل سیستم گیمینگ، منبع تغذیه به یک فن اختصاصی مجهز است.
فن منبع تغذیه به عنوان یک فن داخلی، بسته به نوع قطعه قطری بین 120 تا 140 میلیمتر دارد. توجه داشته باشید که هرچه از سیستم بیشتر کار بکشید به فن بزرگتری برای کنترل دمای منبع تغذیه نیاز پیدا میکنید.
تکنولوژیهای مورد استفاده در خنک کنندههای مخصوص بازی
همانطور که پیشتر اشاره شد، تکنولوژیهای متفاوتی توسط کولرهای سیستم گیمینگ مورد استفاده قرار میگیرند. هرکدام از این فنها مزایا و معایبی دارند و بسته به بودجه و نیاز کاربر خریداری میشوند. در ادامه با دو نوع از کاربردیترین خنک کنندههای مخصوص بازی آشنا میشوید:
خنک کننده بادی (Air Cooler)
خنک کنندههای بادی از روشی بسیار ساده برای کنترل دما استفاده میکنند و قیمت بهتری نسبت به فنهای آبی دارند. این دست خنک کنندههای مخصوص گیم از سه قسمت هیت سینک، لولههای انتقال حرارت و پرههای فن تشکیل شدهاند و از هوای درون کیس و به جریان درآوردن آن برای کاهش دما استفاده میکنند.
کولر بادی در قطعهای مثل CPU هوای داغ اطراف آن را گیر انداخته و به بیرون هدایت میکند و هوای تازه را به درون میکشد تا از داغ شدن قطعه جلوگیری نماید. از معایب این فنها میتوان به صدایشان اشاره کرد که البته در فنهای نسل جدید قابل چشم پوشی است.
خنک کننده مایع (Water Cooler)
در خنک کنندههای مایع که با نام خنک کنندههای آبی هم شناخته میشوند، از مایعی همچون آب مقطر برای کنترل دمای درون محفظه کیس بهره میبرند. این نوع فن همچون یک رادیاتور عمل کرده و دمای اطراف قطعات را به کمک مایعی که در لولههایش جریان دارد مدیریت میکند.
در این روش ظرفیت جذب حرارت و کاهش آن، نسبت به فنهای بادی بیشتر است. یک واتر کولر از بخشهای هیت بلاک، پمپ، رادیاتور و مخزن آب تشکیل شده و در دو نوع Open Loop و Close Loop عرضه میشود.
و در پایان؛ بهترین خنک کننده سیستم گیمینگ کدام است؟
برای گیمرهایی که بازیهای متوسط انجام میدهند، فن بادی یک گزینه اقتصادی است. جالب است بدانید که در کنار فن بادی، قطعات سیستم گیمینگ هم بهگونهای طراحی شدند که در صورت ورود فشار زیاد به سیستم، از مصرف برق خود کاسته و مصرف انرژی و دما را مدیریت میکنند. پس اگر قصد شما بستن کیس بازی پایین رده یا نهایتا میان رده است، با کمی رعایت حال سیستم و به کمک یک فن بادی از برند خوب، کارتان راه میافتد.
اما اگر هنگام گیم دائما در حال اورکلاک هستید و بازیهای بسیار سنگین روی سیستم اجرا میکنید، پیشنهاد ما به شما یک سیستم خنک کننده آبی است. این نوع کولرها باوجود عملکرد عالی خود، هزینه بسیار زیادی به شما تحمیل کرده و چون هیت بلاکهای آن ثابت هستند و دیگر قطعات کیس را قفل میکنند، هنگام جابجایی و اعمال تغییرات داخلی شما را با مشکلاتی مواجه خواهند کرد.
درپایان، از طریق کامنتها پذیرای سؤالات و نظرات شما هستیم. همچنین برای دریافت مشاوره رایگان و خرید انواع خنک کننده مخصوص بازی میتوانید با ما تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.